![<b> Dieta dla seniora </b>](http://egida24.pl/wp-content/uploads/2017/07/steam-1269716_1920-538x218.jpg)
Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą u człowieka po 65 roku życia. Z upływem lat organizm pracuje coraz wolniej. Zmniejsza się ilość wydzielanej śliny i soków trawiennych w żołądku, trudniej więc trawić pokarm. Pogorszeniu ulega też zdolność wchłaniania składników pokarmowych przez jelita.
Planując jadłospis, przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę lekkostrawność pokarmów, zapotrzebowanie kaloryczne a także zapotrzebowanie na wodę.
Osoby starsze powinny jeść regularnie, a posiłki nie powinny być obfite aby nie obciążać układu pokarmowego.
Dieta osób starszych powinna obfitować głównie w błonnik w celu poprawy perystaltyki jelit – zaleca się podawanie warzyw i owoców. Jednak mniejsza ilość kwasu w żołądku powoduje, że seniorzy nie powinni spożywać produktów surowych – zalegają one w żołądku i jelitach powodując fermentację w następstwie czego osoba starsza cierpi na kolki i wzdęcia. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowywanie potraw gotowanych na parze lub pieczenie.
Posiłki powinny także obfitować w białko z mleka, sery półtłuste a także w jajka (najlepiej gotowane na miękko).
Zalecane jest też pieczywo gruboziarniste, jednak nie każdy senior może je spożywać, ze względu na wzdęcia – czasami występujące po jego zjedzeniu.
Raz w tygodniu wskazane jest gotowane mięso, np. wołowina, która dostarcza niezbędną ilość żelaza oraz mięso drobiowe które wzmacnia serce.
LIP
2017